Zaměstnanci odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje provedli v období od začátku roku do 31.07.2022 celkem 1 343 kontrol (včetně opakovaných) v provozovnách stravovacích služeb.
Kontroly byly prováděny v širokém spektru provozoven stravovacích služeb. Nejčastěji byly kontrolovány provozovny s přípravou pokrmů (restaurace vyvařující – 477 kontrol). V letním období jsou často kontrolovány stánky s přípravou občerstvení či zmrzliny, a to stánky trvalé, nebo dočasné na různých jednorázových akcích (hudební festivaly, koncerty, poutě, posvícení). Od začátku roku bylo do poloviny prázdnin zkontrolováno 349 stánků s prodejem občerstvení nebo zmrzliny. V měsíci červenci byla kontrolována např. jednorázová akce „Bohutínská pouť“.
V rámci kontrol byly ve stravovacích zařízeních nejčastěji zjišťovány nedostatky spočívající v těchto oblastech: označování polotovarů a rozpracovaných pokrmů (655 kontrol, 131 nedostatků, tj. 20 %), obecné požadavky na potravinářské prostory (1 193 kontrol, 220 nedostatků, tj. 18,4 %), dodržování provozní hygieny (bylo kontrolováno v 1 228 případech, z toho bylo 224x zjištěno porušení povinnosti, tj. v 18,2 % případů), příjem a skladování potravin a surovin (1 066 kontrol, 103 nedostatků, tj. 9,7 %), dodržování postupů založených na principech HACCP (912 kontrol, 83 nedostatků, 9,1 %) a udržování potravin, surovin, složek a meziproduktů při bezpečných teplotách, dodržení chladícího řetězce a rozmrazování potravin (905 kontrol, 77 nedostatků, 8,5 %).
Za zjištěné nedostatky byly provozovatelům stravovacích služeb v tomto období uloženy finanční sankce v celkové výši 780 600 Kč. Ve zvláště rizikových případech byla hygieniky uložena nápravná opatření vedoucí k odstranění nedostatků zjištěných kontrolou. Celkem se jednalo o 129 opatření. Jednalo se například o opatření vydaná na základě přímo použitelných předpisů EU v 34 případech, nařízení sanitace provozovny, nebo výrobníku zmrzliny v 32 případech, nařízení vyřazení potravin ze stravovací služby v 14 případech, uložení náhrad nákladů vynaložených úřadem na opakovanou kontrolu v 11 případech, nařízení likvidace potravin jiných než bezpečných v 10 případech. V nejzávažnějších případech bylo nařízeno okamžité uzavření provozovny (ve 2 případech), nebo pozastavení výkonu činnosti (ve 26 případech), a to do doby odstranění závad, které vedly k ohrožení bezpečnosti pokrmů.
Z výše uvedeného počtu kontrol bylo 119 kontrol provedeno na základě podnětů spotřebitelů k provedení státního zdravotního dozoru, tj. 9 % z celkového počtu kontrol. V rámci těchto kontrol bylo odebráno 51 vzorků pokrmu či potraviny.
Při kontrolách bylo celkem odebráno 451 vzorků pokrmů a potravin k laboratorním analýzám a senzorickému posouzení, pro ověření zejména mikrobiální, chemické a senzorické nezávadnosti. Nejčastěji odebíranou potravinou byly zmrzliny (334 vzorků), teplé a zchlazené pokrmy (40 vzorků), tuky a oleje (34 vzorků), studené pokrmy (31 vzorků), suroviny pro přípravu pokrmů (8 vzorků), dále led pro přípravu nápojů (4 vzorky). Z celkového počtu odebraných vzorků nevyhovělo stanoveným ukazatelům 45 % vzorků.
Kontroly hygieniků jsou také zaměřeny na dodržování povinností vyplývajících ze zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, tzv.Protikuřácký zákon. Od začátku roku 2022 bylo provedeno 645 kontrol, z toho v 9 případech byly zjištěny nedostatky.
Od začátku roku 2022 v rámci preventivního hygienického dozoru (kde je orgán ochrany veřejného zdraví dotčeným orgánem státní správy) posoudili pracovníci hygieny výživy projektové dokumentace a vydali závazná stanoviska k užívání staveb provozoven stravovací služby a jiných potravinářských podniků. Bylo vydáno celkem 329 závazných stanovisek, v 5 případech byl vydán nesouhlas. Orgán ochrany veřejného zdraví v rámci svých kompetencí v roce 2022 vydal 1 rozhodnutí týkající se zásobování potravinářských podniků pitnou vodou z individuálního zdroje.