Zaměstnanci odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze provedli v období od 1. 1. 2022 do 31.03.2022 celkem 510 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. Jednalo se zejména o vyvařující restaurace, provozovny zajišťující stravování zaměstnanců a zařízení sociálních služeb, kde jsou připravovány a podávány pokrmy klientům a pacientům. V období leden až únor 2022 byly též prováděny kontroly plnění mimořádných opatření v souvislosti s výskytem onemocnění Covid-19, a to jak v provozovnách, tak i u fyzických osob.
Za uvedené období přijal odbor hygieny výživy 61 podnětů. Ve 42 případech byly tyto podněty prověřeny provedením kontrol, v 19 případech nebyly podané podněty v kompetenci orgánu ochrany veřejného zdraví a byly proto předány příslušným dozorovým orgánům. Podněty spotřebitelů se týkaly zejména nedodržování zásad provozní hygieny, zdravotních obtíží po konzumaci pokrmů, jakosti podávaných pokrmů, ale i nedodržování zákazu kouření v zařízeních poskytujících služby společného stravování. V průběhu ledna a února byly řešeny též podněty týkající se nedodržování mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví ČR vydaných v souvislosti s výskytem onemocnění Covid-19.
Při kontrolách byly ve stravovacích zařízeních nejčastěji zjišťovány nedostatky spočívající v neoznačování polotovarů připravených v kontrolovaných provozovnách (22 %) a v nedodržování hygieny provozu (18 %). Další často zjišťované nedostatky jsou uvedeny v grafu č. 1.
Za zjištěné nedostatky byly provozovatelům stravovacích služeb v tomto období uloženy finanční sankce v celkové výši 220 600 Kč. V 89 případech byly zjištěné nedostatky řešeny domluvou, dle zákona č 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich, ve znění pozdějších předpisů.
V rámci kontrol byla vydávána opatření vedoucí k odstranění zjištěných nedostatků, ve zvláště závažných případech může být kontrolovaná provozovna uzavřena, případně v takovém zařízení může být omezena činnost, a to do doby odstranění nedostatků. Celkem se jednalo o 25 vydaných opatření (typy vydaných opatření jsou uvedeny v grafu č. 2).
V rámci kontrol bylo odebráno 14 vzorků pokrmů a potravin k laboratorním analýzám a senzorickému posouzení, pro ověření zejména mikrobiologické, chemické a senzorické nezávadnosti. V 5 případech odebrané vzorkynevyhověly požadavkům na zdravotní nezávadnost. Jednalo se o pokrmy, které byly odebrány v rámci podnětu spotřebitele na přesolování pokrmů v rámci stravování seniorů.
Kontroly jsou též zaměřovány na klamání spotřebitele, záměnu používaných surovin a používání nekalých praktik v provozovnách stravovacích služeb. Provedeno bylo 70 kontrol, z čehož nedostatky v uvedené oblasti byly zjištěny při 7 kontrolách.
Krajské hygienické stanice mají kompetenci v rámci zákona č.65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek (dále jen „zákon 65“) provádět kontrolu nad dodržováním tohoto zákona ve všech zařízeních, poskytujících služby společného stravování. Řešeny jsou též podněty na nedodržování zákazu kouření v uvedených zařízeních. V rámci tohoto zákona bylo provedeno celkem 244 kontrol.
V rámci preventivního hygienického dozoru (kde je orgán ochrany veřejného zdraví dotčeným orgánem státní správy) posuzují pracovníci hygieny výživy projektové dokumentace a vydávají závazná stanoviska k užívání staveb provozoven stravovací služby a jiných potravinářských podniků. Od začátku roku 2022 bylo vydáno celkem 129 závazných stanovisek (85 stanovisek k projektové dokumentaci, 44 stanovisek ke kolaudaci staveb), z toho ve 4 případech byl vydán nesouhlas.