Ve dnech 14. – 16. 4. 2020 provedli zaměstnanci odboru hygieny výživy KHS kontroly zaměřené na dodržování povinností provozovatelů potravinářských prodejen, které vyplývají z mimořádného opatření MZ ČR ze dne 6.4.2020 č.j. MZDR 15190/2020-3/MIN/KAN.
Kontrolovány byly konkrétně následující povinnosti:
Zajistit řízení front čekajících zákazníků za pomoci označení prostoru pro čekání a umístění značek pro minimální rozestupy mezi zákazníky.
Umístit dezinfekční prostředky u často dotýkaných předmětů tak, aby byly k dispozici pro zaměstnance i zákazníky provozoven.
Zajistit, aby pracovníci provozoven nosili rukavice při kontaktu se zbožím a při přijímání plateb od zákazníků.
Zajistit informování zákazníků o výše uvedených pravidlech.
Prodej nebaleného pečiva se povoluje pouze za splnění těchto podmínek: Je zajištěné, že v místě odběru pečiva nedochází ke shlukování osob a prodejní místo je vybaveno pomůckami osobní hygieny.
Podnikatelé provozující maloobchodní prodejnu potravin se samoobslužným prodejem poskytovali bezplatně zákazníkům u každého vchodu do takové prodejny jednorázové rukavice nebo jiný obdobný ochranný prostředek na ruce.
Celkem bylo v uvedeném období provedeno 30 kontrol, a to většinou v supermarketech. Pracovníci KHS při nich nezjistili závažné nedostatky, jen ve dvou případech byly dodatečně doplněny značky pro minimální rozestupy mezi zákazníky. Sankce ani opatření uloženy nebyly.
Ve většině provozoven bylo tedy konstatováno, že v prostoru u pokladen je vyznačen prostor pro čekání zákazníků a jejich minimální rozestupy značkami na podlaze. U vstupu do prodejny jsou umístěny informační letáky, nádoby s dezinfekcí, jednorázové rukavice, mikrotenové sáčky nebo automatické dávkovače dezinfekčních prostředků. Pracovníci prodejen jsou vybaveni jednorázovými rukavicemi a ochrannými prostředky zakrývajícími nos a ústa. Zákazníci jsou o přijatých opatřeních informováni buď písemně nebo pomocí reproduktorů v provozovně. Úseky prodeje nebaleného pečiva jsou vybaveny pomůckami osobní hygieny (jednorázové rukavice nebo mikrotenové sáčky) a dále jsou zde umístěny písemné informace o neshlukování osob a dodržování minimálních rozestupů 2 m. V některých prodejnách se veškeré pečivo i chléb balí.
17.04.2020 Ing. Michal Novotný, ředitel odboru hygieny výživy a PBU