Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Jsme držitelem certifikátu ISO 9001:2016
Home Informace HOK Základní hygiena po záplavách

Základní hygiena po záplavách

22. října 2009 22. října 2009 | Jiří Stárek

Pravidla základní hygieny po záplavách

ZÁKLADNÍ HYGIENICKÉ PRAVIDLO: Myjte si pečlivě a často ruce !!!
Myjte si ruce zejména vždy po styku s povrchy, které byly v kontaktu se záplavovou vodou nebo kaly, vždy před jídlem, pitím a také před kouřením. Dále vždy než se dotýkáte obličeje, ale i před a samozřejmě po použití WC. Ruce a obličej utírejte nejlépe do papírových ubrousků. Máte-li rýmu, používejte papírové kapesníky pro jedno použití.

DŮLEŽITÁ UPOZORNĚNÍ: K pití používejte pouze vodu, jejíž zdravotní nezávadnost je ověřena !!! Při všech pracích užívejte ochranné pomůcky, především gumové rukavice a pevnou obuv !!! PO VSTUPU DO DOMU ČI BYTU ZKONTROLUJTE IHNED STAV POTRAVIN !!!

Zaplavené potraviny: Nejezte zaplavené potraviny s výjimkou potravin hermeticky balených ve skle a plechu (konzervy). Tyto konzervy je však nutno před použitím očistit a dezinfikovat. Zaplavené potraviny s výjimkou hermeticky balených zlikvidujte (uložte do označených kontejnerů).

Čištění konzerv: Umyjte konzervu v čisté vodě se saponátem, poté v roztoku dezinfekčního prostředku a opláchněte pilnou vodou. Zlikvidujte konzervy, jestliže mají narušený nebo silně pomačkaný obal, zvlhlý obsah, silně znečištěný uzávěr ! Zlikvidujte chlazené nebo mražené potraviny, jestliže chlazené potraviny byly ponechány nad teplotou 6°C déle než 4 hodiny a jestliže mražené potraviny roztály a byly tak ponechány déle než 2 hodiny. Zlikvidujte všechny následující potraviny vystavené zátopové vodě, jedná li se o otevřená balení, která byla v kontaktu se záplavovou vodou, dále všechna i neotevřená papírová, sáčková, látková a celofánová balení a všechny potraviny neuzavřené hermeticky. Máte-li jakékoli pochybnosti o nezávadnosti potraviny, zlikvidujte ji ! V případě prvních příznaků onemocnění (bolení břicha, průjem, teploty) raději kontaktujte svého lékaře. Nepodceňujte počáteční lehké příznaky !

PO NÁVRATU JE NUTNO BYT VYSUŠIT, UKLIDIT A DEZINFIKOVAT !!!

Udělejte v místnostech nebo místnosti průvan.

Je-li to možné, použijte ventilátory nebo teplovzdušné zdroje.

Odstraňte všechno bahno a nečistoty z povrchu důkladným umytím vodou a mechanickým očištěním.

Odstraňte veškerý zvlhlý interiérový materiál - tapety a omítky.

Nábytek, podlahy, zdi, nádobí, dopravní prostředek dezinfikujte za pomoci dezinfekčních přípravků, např. SAVO (1 litr SAVA nalijeme do 9 litrů vody) nebo SAVO PRIM (3 dcl SAVA do 10 l vody). Nechte působit 30 minut nebo zaschnout.

Dezinfikované nádobí nezapomeňte opláchnout pitnou vodou, stejně tak i hračky.

Všechny dutiny ve zdech, podlaze a stropech musí být otevřeny, vyčištěny a pečlivě vysušeny.

POKUD NEJSTE NAPOJENI NA VEŘEJNÝ VODOVOD, NEODEBÍREJTE VODU Z VLASTNÍHO ZDROJE, NENÍ-LI SANOVÁN A NENÍ-LI PROVEDEN ROZBOR KVALITY VODY S USPOKOJIVÝM VÝSLEDKEM !!!

Postup při sanaci zatopených studní: Očista a dezinfekce studní se provádí za přítomnosti nejméně 3 osob pro případ poskytnutí první pomoci osobě, která sestupuje do studny.

Základní postup:

Mechanicky očistit vnější stěny studny a čerpací zařízení od nánosů bahna a nečistot a opravit poškozené části vnějšího krytu studny. Důkladně opláchnout čistou vodou, nejlépe tlakovou.

Otevřít studnu a úplně vyčerpat vodu.

Zjistit, zda se ve studni nevyskytují jedovaté plyny a zda je u dna dostatek kyslíku - nejjednodušší způsob kontroly je spuštění zapálené svíčky na dno studny. V případě bezkyslíkatého prostředí svíčka zhasne, v případě výskytu metanu dojde ke vzplanutí.

Důkladně mechanicky (např. kartáčem) očistit vnitřní stěny studny, čerpací zařízení a dno studny. Důkladně opláchnout čistou vodou a vodu opět úplně vyčerpat.

Omýt vnitřní stěny studny 5% roztokem SAVA (1 litr SAVA nalijeme do 19 litrů vody).

Opláchnout stěny studny čistou vodou a vodu znovu vyčerpat.

Odstranit stávající pokryv dna (štěrk, hrubozrnný písek) a vyměnit za nový, případně za důkladně propraný starý.

Nechat studnu naplnit vodou a v případě, že je voda dále kalná, pokračovat v čerpání až do vymizení zákalu.

Provést dezinfekci vody, například přípravkem SAVO. Při provádění dezinfekce respektujte návod výrobce k použití.

Teprve po provedené dezinfekci je možno odebrat vzorek vody k provedení laboratorní kontroly. DŮLEŽITÁ JE TAKÉ DEZINFEKCE ODPADNÍCH SIFONŮ A ŽUMP !!!
K dezinfekci obsahu žump použijte 1 kg chlorového vápna na 1 m3 obsahu žumpy.

NEZAPOMEŇTE OČISTIT A DEZINFIKOVAT ODĚVY A PRÁDLO !!!

Pozor ! SAVO má bělící účinky! Silně znečištěné prádlo namočte na 8 hodin, méně znečištěné prádlo po dobu 1 hodiny do roztoku SAVA (připravíte nalitím 1 litru SAVA do 9 litrů vody) nebo do jiného přípravku dle návodu výrobce. Prádlo po dezinfekci vyperte obvyklým způsobem za použití pracího prášku.

Cennější šatstvo, které nelze dezinfikovat, vysušte, vykartáčujte a nechejte vyčistit v profesionální čistírně. Prádlo, které snese vyvářku, perte při teplotě nejméně 90°C nebo vyvařte po dobu 10 minut a následně vyperte. Po skončení úklidových prací doporučujeme dezinfikovat ruce alkoholovým dezinfekčním přípravkem SEPTODERM GEL dle návodu výrobce nebo jiným biocidním přípravkem k tomu určeným dle návodu výrobce.

RIZIKO INFEKČNÍCH ONEMOCNĚNÍ

Při práci v zatopených prostorách a při jejich čištění jsou osoby vystaveny riziku infekce. Jedná se jednak o infekce přenášené vodou kontaminovanou lidskými výkaly pocházejícími z žump a čističek odpadních vod (např. dysenterie) a vodou kontaminovanou výkaly zvířat v případě některých infekcí přenosných na člověka (např. leptospiróza či tularémie). Jejich původci mohou vniknout do organismu člověka i nepatrně poškozenou kůží (například oděrkami a záděrami). Snažte se tedy omezit styk vody a bláta s tělem pokud možno co nejvíce. Při práci používejte vždy holinky a gumové rukavice. Ruce si po skončení práce vždy řádně umyjte a dezinfikujte. Znečištěné prádlo ošetřete výše uvedeným způsobem.
Pokud zjistíte jakoukoliv odchylku od normálního zdravotního stavu (např. zvýšenou teplotu), ihned navštivte lékaře a informujte ho, že jste pracovali v zatopeném prostředí.

Kategorie:
Kategorie
  • Informace HOK
  • Odkazující články HOK

Navigace pro příspěvek

Previous Post Asanace studní při záplavách
Next Post Regionální akce zaměřená na kontrolu zdravotní nezávadnosti zdobiček v roce 2009
easy-to-read
Snadné čtení - základní obecné informace

Kontakt ústředí

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze

  • Dittrichova 329/17, 120 00 Praha 2
  • Facebook
  • ID datové schránky úřadu: hhcai8e
  • e-podatelna@khsstc.cz
  • IČO: 7100 9159

Formuláře ke stažení

Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

Formuláře ke stažení

Rychlé odkazy

  • Krajské hygienické stanice
  • Ministerstva a zdravotnické organizace
  • Prohlášení o přístupnosti a cookies
  • Projekt financovaný z EU
Logo podniku podporující zdraví. Webarchiv
Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
Upravit předvolbyPřijmout Vše
Manage consent

Vaše soukromí je pro nás důležité

Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).


Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.

BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ SOUBORY COOKIES
Vždy povoleno
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
COOKIES PRO FUNKCIONALITY
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek. Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
SLEDOVACÍ A VÝKONNOSTNÍ SOUBORY COOKIES
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.
ULOŽIT A PŘIJMOUT