Cílený státní zdravotní dozor zaměřený na sledování zdravotní nezávadnosti pokrmů a výrobků z drůbežího masa ve stravovacích zařízeních.
V měsících květen a červen letošního roku byly provedeny cílené kontroly zaměřené na pokrmy a občerstvení připravované z drůbežího masa.
V rámci tohoto úkolu bylo na územních pracovištích v regionu kraje provedeno celkem 36 kontrol. Byl zjišťován původ drůbežího masa, způsob skladování, dodržování chladícího řetězce, ochrana potravin před kontaminací, podmínky rozmrazování drůbežího masa, podmínky tepelného opracování, manipulace s odpady, dodržování provozní a osobní hygieny a posouzení účinnosti postupů vlastní kontroly provozovatelů.
Součástí kontrol byl i odběr vzorků připravovaných pokrmů typu: grilované kuře, kuřecí závitek Gordon bleu, pečené kuřecí špalíčky.
Mikrobiologickými rozbory většiny odebraných vzorků nebyla prokázána přítomnost mikroorganismů působících onemocnění spotřebitelů. Pouze v jednom (grilované kuře) z celkem 12 výrobků byla zjištěna přítomnost Listerie monocytogenes. Na základě tohoto výsledku byla stanovena nápravná opatření týkající se provádění sanitace včetně dezinfekce. Opakovaný odběr pěti vzorků grilovaného kuřete přítomnost Listerie monocytogenes již neprokázal.
Při kontrolách byly zjištěny některé nedostatky např. v provozní hygieně, stavebně technické závady apod., za které v indikovaných případech byly uloženy sankce v celkové výši 15 000 Kč.