Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Jsme držitelem certifikátu ISO 9001:2016
Home Informace HP Mikroklimatické podmínky na pracovištích v letních měsících

Mikroklimatické podmínky na pracovištích v letních měsících

1. srpna 2018 1. srpna 2018 | Jiří Stárek

Teploty vzduchu v letních měsících mohou výrazným způsobem ovlivnit mikroklimatické podmínky na pracovištích zaměstnavatele. Teplota na pracovišti může v teplých dnech překročit hygienické limity a stát se tak jedním z rizikových faktorů pracovních podmínek.

Problematika zátěže teplem, a s tím souvisejících ochranných nápojů je upravena v nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „nařízení vlády“). Zátěž teplem při práci se hodnotí podle průměrné operativní teploty nebo v definovaných případech pomocí výsledné teploty kulového teploměru. O zátěži teplem na nevenkovním nebo na venkovním pracovišti jako o rizikovém faktoru hovoříme, jestliže nejsou na pracovišti dodrženy přípustné hodnoty operativní teploty nebo výsledné teploty kulového teploměru uvedené v nařízení vlády.

Při překročení přípustných hodnot musí být na pracovišti uplatněna režimová opatření, a to z hlediska krátkodobé a dlouhodobé přípustnosti zátěže teplem pro zaměstnance. Dlouhodobě přípustná zátěž teplem (vyjádřená jako dlouhodobě přípustná doba práce) je limitována množstvím vody ztracené při práci z organizmu potem a dýcháním, krátkodobě přípustná zátěž teplem (vyjádřená jako krátkodobě přípustná doba práce) množstvím akumulovaného tepla v organizmu, které odpovídá limitním zvýšením hodnot fyziologických ukazatelů - teploty tělesného jádra, průměrné teploty kůže a srdeční frekvence.

Dlouhodobě a krátkodobě přípustnou dobu práce stanovenou pro jednotlivé třídy práce a pro tepelnou zátěž na pracovišti (reprezentovanou výslednou teplotou kulového teploměru) nalezneme v nařízení vlády (v příloze č. 1, části B, tabulkách č. 1a až 2c).

Režimová opatření, která musí být přijata, se odvíjejí právě od této dlouhodobě a krátkodobě přípustné doby práce. Konkrétně se jedná o zavedení režimu střídání práce (pracovních cyklů) a bezpečnostní přestávky dle pokynu nařízení vlády (v příloze č. 1, části B).

Dodržení přípustných hodnot operativní teploty není požadováno pouze pro práce na nevenkovním pracovišti s neudržovanou teplotou zařazené do třídy I a IIa (např. kancelářské práce), a to za mimořádně teplého dne. Mimořádně teplým dnem se rozumí den, kdy nejvyšší teplota venkovního vzduchu dosáhla hodnoty vyšší než 30 °C. U těchto prací se režim střídání práce a bezpečnostní přestávky uplatňuje až při překročení teploty na pracovišti 36 °C.

Se stoupající teplotou na pracovišti se zvyšují ztráty vody a minerálních látek z organizmu zaměstnanců, a to zejména potem a dýcháním. Pokud dojde ke ztrátě tekutin překračující hygienický limit (1,25 litru za osmihodinovou směnu), musí být zaměstnancům poskytnuta náhrada této ztráty ve formě ochranného nápoje. Ztrátu tekutin nemusí, ve většině případů, zaměstnavatel ověřovat měřením, neboť teploty pro jednotlivé třídy práce, při kterých je překročen hygienický limit ztráty tekutin v zátěži teplem, jsou uvedeny v nařízení vlády (v příloze č. 1, části A, tabulce č. 6).

Ochranný nápoj musí být zdravotně nezávadný a nesmí obsahovat více než 6,5 hmotnostních procent cukru, může však obsahovat látky zvyšující odolnost organizmu. Množství alkoholu v něm nesmí překročit 1 hmotnostní procento, avšak ochranný nápoj pro mladistvého zaměstnance alkohol obsahovat nesmí. Ochranný nápoj chránící před zátěží teplem se poskytuje v množství odpovídajícím nejméně 70 % ztráty tekutin a minerálních látek potem a dýcháním za osmihodinovou směnu. Konkrétní množství ochranného nápoje, které musí zaměstnavatel zaměstnancům poskytnout, vázáné na třídu práce (respektive energetický výdej) a operativní nebo výslednou teplotu kulového teploměru lze nalézt v nařízení vlády (v příloze č. 1, části A, tabulce č. 6).

Požadavky na ochranný nápoj jsou dále blíže specifikovány dle náročnosti druhu práce, tedy dle tříd práce. V případě, že jde o práci zařazenou do třídy práce I až IIIa, se jako ochranný nápoj poskytuje přírodní minerální voda slabě mineralizovaná, pramenitá voda nebo voda splňující obdobné mikrobiologické, fyzikální a chemické požadavky jako u jmenovaných vod. U prací zařazených do tříd IIIb až V se jako ochranný nápoj poskytuje přírodní minerální voda středně mineralizovaná nebo voda s obdobnou celkovou mineralizací, avšak množství této vody se omezuje na polovinu, druhou polovinou množství ochranného nápoje je nutno pokrýt přírodní minerální vodou slabě mineralizovanou, pramenitou vodou nebo vodou obdobné kvality.

Ochranný nápoj poskytuje zaměstnavatel bezplatně dle vlastního seznamu ochranných nápojů zpracovaného na základě hodnocení rizik a jeho poskytování se nesmí nahrazovat finančním plněním.

 

Připravila: Mgr. Pavla Šitychová

Zpracováno dne: 01.08.2018

Kategorie:
Kategorie
  • Informace HP

Navigace pro příspěvek

Previous Post 28. červenec je Světovým dnem hepatitidy
Next Post Zpráva o výskytu pohlavně přenosných onemocnění ve Středočeském kraji v roce 2017
easy-to-read
Snadné čtení - základní obecné informace

Kontakt ústředí

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze

  • Dittrichova 329/17, 120 00 Praha 2
  • Facebook
  • ID datové schránky úřadu: hhcai8e
  • e-podatelna@khsstc.cz
  • IČO: 7100 9159

Formuláře ke stažení

Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

Formuláře ke stažení

Rychlé odkazy

  • Krajské hygienické stanice
  • Ministerstva a zdravotnické organizace
  • Prohlášení o přístupnosti a cookies
  • Projekt financovaný z EU
Logo podniku podporující zdraví. Webarchiv
Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
Upravit předvolbyPřijmout Vše
Manage consent

Vaše soukromí je pro nás důležité

Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).


Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.

BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ SOUBORY COOKIES
Vždy povoleno
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
COOKIES PRO FUNKCIONALITY
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek. Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
SLEDOVACÍ A VÝKONNOSTNÍ SOUBORY COOKIES
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.
ULOŽIT A PŘIJMOUT