Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Jsme držitelem certifikátu ISO 9001:2016
Home Nákazy s přírodní ohniskovostí Tularémie

Tularémie

17. prosince 2018 17. prosince 2018 | Jiří Stárek

Původce:

Tularémie neboli zaječí nemoc je celosvětově rozšířené infekční onemocnění způsobené bakterií Franciscella tularensis Je to nakažlivé onemocnění, které postihuje především zajíce, hlodavce a je přenosné na ostatní volně žijící i domácí zvířata a na člověka. Tularémie byla poprvé popsána v roce 1911 u města Tulare v Kalifornii. K nám se rozšířila během druhé světové války z Rakouska. Ročně je v České republice evidováno do 100 případů, ve Středočeském kraji byly v roce 2014 evidovány 3 případy onemocnění.

Postižení zajíci ztrácejí plachost, potácejí se při pohybu, jsou malátní, mají zježenou srst a dají se snadno chytit. U ostatních zvířat nejsou příznaky typické.

Tularémie je nákaza s přírodní ohniskovostí a její výskyt v přírodě je dán především existencí infikovaných hlodavců, zejména ondater, hrabošů a myší, kteří jsou zdrojem nákazy, a členovců sajících krev (komáři, mouchy, blechy, ovádi, klíšťata), kteří působí jako přenašeči původce onemocnění. K infekci dochází přes dýchací ústrojí, trávicí ústrojí, přes spojivky nebo kůži. Člověk se nakazí nejčastěji přímým kontaktem s nemocným nebo uhynulým zvířetem, požitím kontaminovaných zemědělských nebo potravinářských produktů (maso nemocné zvěře, např. kontaminované maso zůstává infekční i ve zmraženém stavu (-15 oC) déle než 3 roky, zelenina ve sklepě), kontaminovanou vodou (studánky v přírodě) nebo po štípnutí infikovaným hmyzem.

Projevy:

U člověka se onemocnění tularémií vyskytuje v několika formách podle cesty přenosu infekčního agens do organismu. Může probíhat jako celkové onemocnění s vysokými teplotami, zvětšením sleziny po pozření kontaminované stravy nebo vody, atypickým zápalem plic po vdechnutí původce nemoci, vředovitými změnami v místě poraněné kůže nebo spojivky, případně dojde ke zhnisání příslušných mízních uzlin. Nejčastější inkubační doba, tj. doba od nákazy do doby prvních příznaků onemocnění je obvykle 3-7 dnů, s maximem 21 dnů. Onemocnění není přenosné mezi lidmi.

Včasně diagnostikovaná tularémie se dá poměrně snadno léčit. Základem je podávání dvojkombinace antibiotik, terapie trvá 2 – 3 týdny. Pokud je infikovaná rána rozsáhlá (především u pozdě diagnostikovaných osob) musí být její ošetření chirurgické. Rekonvalescence bývá zdlouhavá, nemocní si stěžují na únavu a neurovegetativní obtíže.

Preventivní opatření k zabránění vzniku onemocnění tularémií:

  1. nedotýkat se zvířat, která ztratila plachost
  2. při jakékoliv manipulaci se zajíci a další zvěří používat osobní ochranné pomůcky – rukavice
  3. nutné dostatečné tepelné opracování pokrmů ze zajíců a další zvěře
  4. nepít vodu z neznámých zdrojů
  5. opatrnost při práci v prostorech se zvýšenou prašností a předpokládaným výskytem hlodavců (manipulace se senem apod.) – používat ochranné prostředky
  6. předměty, které přijdou do styku s odlovenými, utracenými nebo uhynulými zajíci a hlodavci dezinfikovat 3% roztokem chloraminu                   
Tularémie

V roce 2017 bylo ve Středočeském kraji hlášeno 7 případů onemocnění (0,5/100 000 obyvatel). Ve srovnání s rokem 2016, kdy bylo hlášeno 8 případů, došlo k poklesu onemocnění o 12,5 %. Onemocnění bylo hlášeno u dospělých osob. Forma onemocnění v 6 případech ulceroglandulární, 1x glandulární. Diagnóza byla ve všech 7 případech potvrzena sérologicky. Import onemocnění nehlášen. Úmrtí nehlášeno.

V epidemiologické anamnéze bylo uváděno ve 2 případech přisátí klíštěte, 2x manipulace s úlovky v honitbě, častý kontakt se zeminou a trávou, nebo houbaření, ve 2 případech byla anamnéza negativní.

 

Použité zdroje:

  1. http://cs.medlicker.com/189-tularemie-priciny-priznaky-diagnostika-a-lecba
  2. http://szu.cz/tema/prevence/opatreni-pri-vyskytu-tularemie-v-cr-1
  3. Infekční nemoci – Jiří Havlík et al., ISBN 80-7262-173-4, nakladatelství Galén
  4. Výroční zprávy KHS Středočeského kraje 

 

Zpracovala: MUDr. Jana Jehličková, vedoucí oddělení protiepidemického pro okres Kolín

Zpracováno dne: 17.12.2018

                                     

Kategorie:
Kategorie
  • Nákazy s přírodní ohniskovostí

Navigace pro příspěvek

Previous Post Tuberkulóza
Next Post Výroční zpráva o činnosti KHS za rok 2018
easy-to-read
Snadné čtení - základní obecné informace

Kontakt ústředí

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze

  • Dittrichova 329/17, 120 00 Praha 2
  • Facebook
  • ID datové schránky úřadu: hhcai8e
  • e-podatelna@khsstc.cz
  • IČO: 7100 9159

Formuláře ke stažení

Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

Formuláře ke stažení

Rychlé odkazy

  • Krajské hygienické stanice
  • Ministerstva a zdravotnické organizace
  • Prohlášení o přístupnosti a cookies
  • Projekt financovaný z EU
Logo podniku podporující zdraví. Webarchiv
Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
Upravit předvolbyPřijmout Vše
Manage consent

Vaše soukromí je pro nás důležité

Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).


Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.

BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ SOUBORY COOKIES
Vždy povoleno
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
COOKIES PRO FUNKCIONALITY
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek. Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
SLEDOVACÍ A VÝKONNOSTNÍ SOUBORY COOKIES
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.
ULOŽIT A PŘIJMOUT