Tato vyhláška zapracovává příslušný předpis Evropské unie1), zároveň navazuje na přímo použitelné předpisy Evropské unie2) a upravuje
a) způsob poskytování informací o konzervovaném ovoci a konzervované zelenině, skořápkových plodech, houbách, bramborách a výrobcích z nich a banánech,
b) druhy konzervovaného ovoce a konzervované zeleniny, skořápkových plodů, hub, brambor a výrobků z nich a banánů s členěním na skupiny a podskupiny,
c) pro jednotlivé druhy konzervovaného ovoce a konzervované zeleniny, skořápkových plodů, hub, brambor a výrobků z nich a banánů požadavky na jakost vztahující se k názvu a přípustné záporné hmotnostní odchylky,
d) pro konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, houby, brambory a výrobky z nich a banány
1. teplotní režimy a relativní vlhkost vzduchu při uchovávání,
2. způsoby uchovávání a manipulace během uvádění na trh,
3. minimální technologické požadavky.
§ 2
Vymezení některých pojmů
(4) Pro účely této vyhlášky se dále rozumí
a) houbami jedlé čerstvé plodnice vyšších hub,
b) houbami volně rostoucími houby získané sběrem v prostředí přirozeném jejich výskytu,
c) houbami pěstovanými houby získané pěstováním v podmínkách uměle vytvořených,
d) sušenými houbami houby upravené sušením, u nichž obsah vody činí nejvýše 12 % a jednotlivé druhy hub jsou makroskopicky určitelné,
e) konzervovanými houbami houby upravené, a to sterilací, pasterací nebo jiným vhodným způsobem,
f) hluboce zmrazenými houbami houby upravené zmrazením na teplotu - 18 °C nebo nižší, u nichž jsou jednotlivé druhy hub makroskopicky určitelné,
g) ostatními výrobky z hub houby upravené drcením, mletím, granulací nebo extrakcí.
Houby
§ 12
(1) Členění hub na skupiny a podskupiny je uvedeno v příloze č. 14 k této vyhlášce.
(2) Kromě údajů uvedených v nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, v zákoně a ve vyhlášce o některých způsobech označování potravin se uvede
a) u skupiny houby český název hub a doba použitelnosti,
b) u skupiny výrobky z hub a ostatní výrobky z hub název podskupiny a český název použitých druhů hub.
(3) Houby volně rostoucí a houby pěstované, s výjimkou pěstovaných žampionů, musí být pevné konzistence, dobře na sucho očištěné, bez cizích příměsí a nečistot. Houby nesmějí být přestárlé, plesnivé, zapařené nebo nadměrně vlhké. Mohou být rozděleny nejvýše jedním řezem, klobouk však musí být spojen s třeněm. Loupání klobouků hub není dovoleno s výjimkou klouzků.
(4) U hub uvedených v odstavci 3 se dovoluje perforace do 10 % povrchu plochy řezu, nejvýše však tři otvory, a menší poškození plodnic úlomky nebo požerky na dvou místech. Poškozených hub může být nejvýše 5 %, přičemž poškozenými houbami se rozumí houby, kterým chybí více než čtvrtina klobouku nebo v nichž se vyskytují škůdci.
(5) U sušených hub se dovoluje 10 % hmotnosti perforovaných. Sušené houby mají chuť typickou pro sušené houby, jsou bez cizích pachů a chutí, mají barvu odpovídající použitému druhu houby a jsou dostatečně vysušené, aby nedocházelo k plesnivění nebo zapaření.
§ 13
(1) Čerstvé houby volně rostoucí a čerstvé houby pěstované se skladují a přepravují při teplotách od 0 °C do 10 °C; při uvádění na trh se nevystavují slunečnímu záření.
(2) Sušené houby se uvádějí na trh balené, při teplotě nejvýše 24 °C a relativní vlhkosti nejvýše 65 %; nevystavují se přímému slunci.
(3) Čerstvé houby pěstované mohou být baleny nebo zabaleny v prodyšné nebo jiné vhodné fólii.
(4) Z volně rostoucích hub, včetně volně rostoucích hub určených výlučně k dalšímu průmyslovému zpracování pro potravinářské účely, lze na trh uvádět pouze druhy uvedené v tabulkách 1 a 2 přílohy č. 15 k této vyhlášce.
Příloha č. 14
Členění hub na skupiny a podskupiny
Příloha č. 15
Seznam volně rostoucích hub, včetně volně rostoucích hub určených pouze k dalšímu průmyslovému zpracování pro potravinářské účely
Tabulka 1
Seznam volně rostoucích hub
1. Bedla vysoká - Macrolepiota procera - jen mladé plodnice
2. Čirůvka dvoubarvá - Lepista personata
3. Čirůvka fialová - Lepista nuda
4. Čirůvka havelka - Tricholoma portentosum
5. Čirůvka májovka - Calocybe gambosa
6. Destice chřapáčová - Gyromitra perlata
7. Hlíva plicní - Pleurotus pulmonarius
8. Hlíva ústřičná - Pleurotus ostreatus
9. Hřib dubový - Boletus reticulatus
10. Hřib dutonohý - Boletinus cavipes
11. Hřib hnědý - Imleria badia
12. Hřib koloděj - Suillellus luridus
13. Hřib kovář - Neoboletus luridiformis
14. Hřib plstnatý - Xerocomus subtomentosus
15. Hřib sametový - Xerocomellus pruinatus
16. Hřib smrkový - Boletus edulis
17. Klouzek bílý - Suillus placidus - jen mladé plodnice
18. Klouzek kravský - Suillus bovinus - jen mladé plodnice
19. Klouzek obecný - Suillus luteus
20. Klouzek sličný - Suillus grevillei
21. Klouzek slizký - Suillus viscidus - jen mladé plodnice
22. Klouzek strakoš - Suillus variegatus
23. Klouzek zrnitý - Suillus granulatus
24. Kotrč kadeřavý - Sparassis crispa
25. Kozák březový - Leccinum scabrum - jen mladé plodnice
26. Kozák habrový - Leccinum pseudoscabrum - jen mladé plodnice
27. Kozák topolový - Leccinum duriusculum
28. Krásnopórka mlynářka - Albatrellus ovinus - jen mladé plodnice
29. Krásnopórka žemlička - Albatrellus confluens - jen mladé plodnice
30. Křemenáč březový - Leccinum versipelle
31. Křemenáč osikový - Leccinum rufum
32. Lišák ryšavý - Hydnum rufescens
33. Lišák zprohýbaný - Hydnum repandum
34. Liška bledá - Cantharellus subpruinosus
35. Liška nálevkovitá - Craterellus tubaeformis
36. Liška obecná - Cantharellus cibarius
37. Ryzec pravý/borový - Lactarius deliciosus
38. Ryzec smrkový - Lactarius deterrimus
39. Slizák mazlavý - Gomphidius glutinosus
40. Sluka svraskalá - Cortinarius caperatus
41. Smrž - Morchella - všechny druhy
42. Strmělka mlženka - Clitocybe nebularis - jen mladé plodnice
45. Václavka hlíznatá - Armillaria gallica - pouze kloboučky bez třeňů
46. Václavka obecná - Armillaria mellea - pouze kloboučky bez třeňů
47. Václavka smrková - Armillaria solidipes - pouze kloboučky bez třeňů
Tabulka 2
Seznam volně rostoucích hub určených pouze pro další průmyslové zpracovánípro potravinářské účely
1. Holubinka bukovka - Russula heterophylla
2. Holubinka černající - Russula nigricans
3. Holubinka doupňáková - Russula palumbina
4. Holubinka kolčaví - Russula mustelina
5. Holubinka mandlová - Russula vesca
6. Holubinka namodralá - Russula cyanoxantha
7. Holubinka nazelenalá - Russula virescens
8. Holubinka olivová - Russula olivacea
9. Choroš šupinatý - Cerioporus squamosus - jen mladé plodnice
1) Směrnice Rady 2001/113/ES ze dne 20. prosince 2001 o ovocných džemech, rosolech a marmeládách a kaštanovém krému určených k lidské spotřebě.
2) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin, v platném znění.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin, v platném znění.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013 ze dne 17. prosince 2013, kterým se stanoví společná organizace trhů se zemědělskými produkty a zrušují nařízení Rady (EHS) č. 922/72, (EHS) č. 234/79, (ES) č. 1037/2001 a (ES) č. 1234/2007, v platném znění.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a o zrušení směrnice Komise 87/250/EHS, směrnice Rady 90/496/EHS, směrnice Komise 1999/10/ES, směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES, směrnic Komise 2002/67/ES a 2008/5/ES a nařízení Komise (ES) č. 608/2004, v platném znění.