Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Home Stravovací služby Zkouška ze znalosti hub – informační materiál 2022

Zkouška ze znalosti hub – informační materiál 2022

19. dubna 2022 19. dubna 2022 | Dana Šalamunová

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje plánuje jako každoročně uspořádat zkoušku ze znalostí hub. Zkouška je určená pro zájemce, mající trvalé bydliště ve Středočeském kraji, kteří chtějí prodávat houby z vlastního sběru konečnému spotřebiteli, nebo k dalšímu zpracování pro potravinářské účely, eventuálně do zařízení stravovacích služeb. Dále je zkouška určena pro odpovědné zástupce právnické osoby, která je jejich výrobcem, prodejcem, nebo dovozcem.

Zkouška bude pořádána pouze v případě zájmu veřejnosti, a to pro předem přihlášené zájemce. Podmínky budou přizpůsobeny aktuálním protiepidemickým požadavkům v prevenci onemocnění Covid-19.

Úspěšnému absolvování zkoušky musí předcházet důkladná příprava zájemce, neboť kritéria pro udělení osvědčení o znalostech hub jsou nastavena, v zájmu ochrany zdraví spotřebitelů a konzumentů, poměrně přísně.

Uchazeče bude zkoušet tříčlenná odborná komise, jejímž členem je také zástupce České mykologické společnosti.

Zúčastnění musí úspěšně absolvovat písemnou část, kdy podmínkou postupu k ústní části je správné zodpovězení minimálně dvou třetin otázek, přičemž otázky týkající se jedovatosti hub musí být zodpovězeny správně všechny. Písemný test ověřuje také znalosti právních předpisů v dané oblasti, např. podmínky skladování, sběru a prodeje hub, označování, spotřební lhůty nebo projevy otrav jedovatými houbami.

V rámci ústní části zkoušky musí uchazeči prokázat praktickou znalost rozlišení hub podle fotografií jedlých a jedovatých hub a znalost nejčastějších otrav houbami včetně souvisejících zásad poskytování první pomoci.

Osvědčení

Úspěšní adepti obdrží osvědčení o znalosti hub. Osvědčení opravňuje držitele uvádět na trh volně rostoucí jedlé houby určené k prodeji konečnému spotřebiteli nebo dalšímu zpracování pro potravinářské účely, případně k prodeji do zařízení stravovacích služeb. Osvědčení prokazující znalost hub musí mít rovněž provozovatel potravinářského podniku provozující stravovací službu, který používá k výrobě nebo přípravě pokrmů volně rostoucí jedlé houby z vlastního sběru, nebo musí mít ustanoveného odpovědného zástupce, který má osvědčení prokazující znalost hub.

Získaná osvědčení se vydávají na dobu od dvou do deseti let, v závislosti na věku žadatele.

Platnost osvědčení zaniká

a)     po uplynutí 10 let ode dne jeho vydání u osob ve věku do 60 let,

b)     po uplynutí 5 let ode dne jeho vydání u osob ve věku od 60 do 65 let,

c)     po uplynutí 2 let ode dne jeho vydání u osob starších 65 let.

Právní úprava

  • vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány – část HOUBY.

Tato vyhláška upravuje požadavky pro houby, členění, označování, požadavky na jakost a uvádění na trh.

Příloha č. 14  členění hub na skupiny a podskupiny

Příloha č. 15 seznam volně rostoucích hub včetně volně rostoucích hub určených pouze k dalšímu průmyslovému zpracování pro potravinářské účely

  • zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, ve znění pozdějších předpisů - § 3

Tento zákon upravuje odbornou a zdravotní způsobilost, osvědčení a jeho platnost

  • vyhláška č. 475/2002 Sb., kterou se stanoví znalosti pro získání osvědčení prokazujícího znalost hub, způsob zkoušek, jakož i náležitosti žádosti o osvědčení (vyhláška o zkoušce znalosti hub)

Tato vyhláška upravuje náležitosti žádosti, rozsah znalostí pro získání osvědčení, pravidla vlastní zkoušky a náležitosti osvědčení.

Příloha č. 2 – seznam rozlišovaných jedovatých hub

  • zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, ve znění pozdějších předpisů - § 24

Tento zákon upravuje povinnost provozovatele stravovacích služeb, používajícího k přípravě pokrmů jedlé houby z vlastního sběru

Vyhláška o zkoušce ze znalosti hub stanoví rozsah znalostí pro získání osvědčení prokazujícího znalost hub, který spočívá ve znalostech právních předpisů (vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány). Dále musí žadatel vždy prokázat způsobilost rozlišení jedlých a jedovatých hub podle názorných pomůcek např. atlasu (seznam rozlišovaných jedovatých hub je součástí přílohy č. 2 vyhlášky č. 475/2002 Sb.). U vybraných druhů hub, majících jedovaté dvojníky se dotazy zaměřují na jejich vzájemné rozpoznání. Dále jsou ověřovány znalosti příčin nejčastějších otrav z hub, zdravotních projevů otrav z hub a souvisejících zásad poskytování první pomoci. V rámci zkoušky jsou sledovány základní praktické houbařské zkušenosti adepta a jeho vztah k houbám obecně.

Náležitosti žádosti

Ke zkoušce ze znalosti hub na KHS Středočeského kraje se sídlem v Praze se může přihlásit jen osoba plnoletá, mající osvědčení o zdravotní způsobilosti k této činnosti a mající místo trvalého pobytu ve Středočeském kraji (případně sídlo právnické osoby, jde-li o ustanoveného odpovědného zástupce právnické osoby). Zdravotní způsobilost osvědčuje na základě odborného vyšetření zraku praktický lékař, který osobu registruje. V žádosti o provedení znalosti hub se uvede: jméno, příjmení, popřípadě titul, adresa místa trvalého pobytu, datum a místo narození, číslo občanského průkazu nebo cestovního pasu, jde-li o osobu s povolením pobytu, dosažené vzdělání a jeho zaměření, délku a obsah dosavadní praxe na úseku sběru, třídění a zpracování hub. K žádosti žadatel připojí  originál nebo úředně ověřenou kopii dokladu o zdravotní způsobilosti.

Formulář žádosti naleznete zde:  https://khsstc.cz/dokumenty-ke-stazeni/#1621517175839-8db5eb92-82b9

Organizace zkoušek

Zkoušky jsou každoročně pořádány v jednom nebo dvou jarních termínech (obvykle v průběhu června).

V roce 2022 se zkoušky uskuteční za předpokladu, že uchazeči o ně projeví zájem a zároveň to umožní epidemiologická situace ve výskytu onemocnění Covid-19.

Přihlášku ke zkoušce s uvedením všech náležitostí (viz výše) je třeba doručit na adresu Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze, odbor hygieny výživy a PBU, Dittrichova 17, 120 00 Praha 2 nebo prostřednictvím datové schránky (ID datové schránky Krajské hygienické stanice Středočeského kraje: hhcai8e).

Po přijetí žádosti vyrozumí KHS Středočeského kraje se sídlem v Praze uchazeče o termínu konání zkoušky. Termíny budou vypsány v závislosti na počtu nashromážděných žádostí uchazečů. Pozvánka ke zkoušce bude také zveřejněna na webových stránkách www.khsstc.cz a to v předstihu nejméně 21 dní před jejím konáním. Dalším zájemcům bude umožněno složení zkoušky ve vyhlášených termínech po zaslání přihlášky se všemi náležitostmi (viz. výše) nejpozději 5 dní před termínem zkoušky.

Správní poplatek

Za vydání osvědčení prokazujícího znalost hub platí žadatel správní poplatek dle zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, ve výši 500,- Kč. Správní poplatek žadatel platí až po úspěšném absolvování zkoušky. Osvědčení je žadateli vydáno po předložení kolkové známky v dané hodnotě, nebo v případě bezhotovostního převodu po připsání příslušné částky na účet č. 19-2829111/0710, variabilní symbol IČO nebo rodné číslo žadatele, specifický symbol 1361.

Studijní materiály

K přípravě na tuto zkoušku lze využít odborné publikace i materiály dostupné na internetu.

Případně je možno shlédnout záznam přednášek, které pořádala Česká mykologická společnost:

"Kodexové houby I", přednášející Dr. Markéta Vlčková, 30.03.2021 – díl zaměřený na jedovaté houby, které musí žadatel o vykonání zkoušky znát. Seznámíte se v ní nejen s jejich popisem, ale i s účinky jejich jedů na lidský organismus. https://youtu.be/f7dqjgOrDf4, nebo   https://www.youtube.com/watch?v=f7dqjgOrDf4

"Kodexové houby II", přednášející Dr. Petr Souček, 06.04.2021 – díl zaměřený na  jedlé tržní druhy hub rostoucí ve volné přírodě. https://youtu.be/lIB_RNNHijE , nebo https://www.youtube.com/watch?v=lIB_RNNHijE

"Kodexové houby III", přednášející Dr. Petr Souček, 13.04.2021 – díl zaměřený na poslední skupinu jedlých tržních druhů hub rostoucích ve volné přírodě (holubinky) a dále houby pěstované.

https://youtu.be/jiB6BmKm30k, nebo https://www.youtube.com/watch?v=jiB6BmKm30k

Z odborných publikací jsou ke studiu vhodné atlasy hub. Užitečné jsou i informace na odborně zaměřených internetových stránkách (například na webu České mykologické společnosti je dostupný materiál „Co dělat při podezření na otravu houbami“. Další materiály lze najít i na stránkách Wikipedia, kde jsou dostupné články  „Tržní houby v České republice" a „Tržní houby v Československu".

http://cs.wikipedia.org/wiki/Tr%C5%BEn%C3%AD_houby_v_%C4%8Cesk%C3%A9_republice

http://cs.wikipedia.org/wiki/Tr%C5%BEn%C3%AD_houby_v_%C4%8Ceskoslovensku

Zpracovali: Ing. Michal Novotný, Ing. Jarmila Miškovská

Zpracováno dne: 07.04.2022

Kategorie:
Kategorie
  • Stravovací služby

Navigace pro příspěvek

Previous Post Pravidelné očkování dětí v České republice dle vyhlášky č. 537/2006 Sb., o očkování proti infekčním nemocem, ve znění pozdějších předpisů (platný k 01.01.2022)
Next Post Nebezpečný výrobek – parfémová voda ACACIA DI GIQ, ESENA PARFUM

Date Posts

Květen 2022
Po Út St Čt Pá So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
« Dub    

Tags

test

Recent Posts

Informace k očkování proti Covid-19

9 prosince, 2021

Schválení účetní závěrky za rok 2017

20 dubna, 2021

Archives

  • Květen 2022
  • Duben 2022
  • Březen 2022
  • Únor 2022
  • Leden 2022
  • Prosinec 2021
  • Listopad 2021
  • Říjen 2021
  • Září 2021
  • Srpen 2021
  • Červenec 2021
  • Červen 2021
  • Květen 2021
  • Duben 2021
  • Březen 2021
  • Únor 2021
  • Leden 2021
  • Prosinec 2020
  • Listopad 2020
  • Říjen 2020
  • Září 2020
  • Srpen 2020
  • Červenec 2020
  • Červen 2020
  • Květen 2020
  • Duben 2020
  • Únor 2020
  • Leden 2020
  • Prosinec 2019
  • Listopad 2019
  • Říjen 2019
  • Září 2019
  • Srpen 2019
  • Červenec 2019
  • Červen 2019
  • Květen 2019
  • Duben 2019
  • Březen 2019
  • Únor 2019
  • Leden 2019
  • Prosinec 2018
  • Listopad 2018
  • Říjen 2018
  • Září 2018
  • Srpen 2018
  • Červenec 2018
  • Červen 2018
  • Květen 2018
  • Duben 2018
  • Březen 2018
  • Únor 2018
  • Leden 2018
  • Prosinec 2017
  • Listopad 2017
  • Říjen 2017
  • Září 2017
  • Srpen 2017
  • Červenec 2017
  • Červen 2017
  • Květen 2017
  • Duben 2017
  • Březen 2017
  • Únor 2017
  • Leden 2017
  • Prosinec 2016
  • Listopad 2016
  • Říjen 2016
  • Září 2016
  • Srpen 2016
  • Červenec 2016
  • Červen 2016
  • Únor 2016
  • Leden 2016
  • Listopad 2015
  • Říjen 2015
  • Září 2015
  • Srpen 2015
  • Červenec 2015
  • Červen 2015
  • Květen 2015
  • Duben 2015
  • Březen 2015
  • Únor 2015
  • Leden 2015
  • Říjen 2014
  • Září 2014
  • Srpen 2014
  • Červenec 2014
  • Červen 2014
  • Květen 2014
  • Duben 2014
  • Leden 2014
  • Listopad 2013
  • Září 2013
  • Srpen 2013
  • Červenec 2013
  • Květen 2013
  • Duben 2013
  • Březen 2013
  • Leden 2013
  • Listopad 2012
  • Říjen 2012
  • Září 2012
  • Červenec 2012
  • Červen 2012
  • Květen 2012
  • Březen 2012
  • Listopad 2011
  • Říjen 2011
  • Srpen 2011
  • Květen 2011
  • Duben 2011
  • Březen 2011
  • Únor 2011
  • Říjen 2010
  • Září 2010
  • Červenec 2010
  • Červen 2010
  • Květen 2010
  • Březen 2010
  • Únor 2010
  • Leden 2010
  • Listopad 2009
  • Říjen 2009
  • Září 2009
  • Červen 2009
  • Květen 2009
  • Duben 2009

Newsletter

Zadejte Vaši emailovou adresu pro odběr newsletteru. Potvrzením odběru souhlasíte se zpracováním osobních údajů (e-mail a IP adresa) a přijímáte zásady ochrany osobních údajů zvedených ZDE.

E-mail odeslán. Zkontrolujte složku doručené pošty nebo složku pro Spam pro potvrzení odběru.

Kontakt ústředí

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze

  • Dittrichova 329/17, 120 00 Praha 2
  • Facebook
  • ID datové schránky: hhcai8e
  • e-podatelna@khsstc.cz
  • IČO: 7100 9159

Formuláře ke stažení

Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

Formuláře ke stažení

Rychlé odkazy

  • Krajské hygienické stanice
  • Ministerstva
  • Ostatní
  • Prohlášení o přístupnosti a cookies
Logo podniku podporující zdraví. Webarchiv
Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
Upravit předvolbyPřijmout Vše
Manage consent

Vaše soukromí je pro nás důležité

Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).


Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.

BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ SOUBORY COOKIES
Vždy povoleno
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
COOKIES PRO FUNKCIONALITY
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek. Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
SLEDOVACÍ A VÝKONNOSTNÍ SOUBORY COOKIES
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.
ULOŽIT A PŘIJMOUT