Mezi nejčastější rizika spojená s cestováním patří:
Alimentární nákazy, tj. onemocnění vyvolána různými etiologickými agens. Společnou vstupní branou infekce je zažívací trakt, cesty přenosu jsou potraviny, voda a kontaminované ruce.
Onemocnění přenášená členovci, tj. skupina infekcí, kde zdrojem a rezervoárem nákazy bývají zvířata, člověk se nakazí náhodně a bývá často posledním, tzv. slepým článkem v procesu šíření nákazy. Přenos je nejčastěji prostřednictvím klíštěte a hmyzu.
1, Alimentární infekce
Do skupiny alimentárních nákaz řadíme známé infekce salmonelózy a kampylobakteriózy. Méně častý výskyt je zaznamenán u průjmů způsobených viry, jinými bakteriálními nebo parazitárními původci. Shodným způsobem je možno přenést virovou hepatitidu typu A a hepatitidu typu E. Mezi importovaná onemocnění patří shigelóza, také známá jako bacilární úplavice (v ČR hlášena průměrně ve třetině zaznamenaných případů po návratu z exotické dovolené a takébřišní tyfus, který se vyskytuje především v zemích se sníženým hygienickým standardem (jižní a jihovýchodní Asie, např. Indie, Srí Lanka, Nepál a v subsaharské Africe). Tato onemocnění se nejčastěji projevují klinickými příznaky jako je bolest břicha, průjem, zvracení, zvýšená teplota.
K přenosu nákazy dochází přímo znečistěnýma rukama nebo nepřímo kontaminovanými potravinami, kdy mohou být suroviny kontaminovány primárně, tzn., že pokrmy byly připraveny z masa, mléka, vajec a orgánů infikovaných zvířat. Popř. byly kontaminovány sekundárně člověkem s akutním (klinicky zjevným či bezpříznakovým) onemocněním, příp. infikovanými zvířaty (hlodavci) při distribuci, skladování či transportu. Častým místem kontaktu jsou pracovní plochy, dále znečistěné kuchyňské nástroje, nádobí, prkénka, kontaminované přepravky v chladničce apod.
Příčinou pomnožení původců průjmových onemocnění je nevhodná skladovací teplota (10-45 °C). Mezi nejrizikovější potraviny patří: salámy, tlačenky, jitrnice, paštiky, mléčné výrobky, ovoce a zelenina nemytá nebo mytá kontaminovanou vodou.
K ochraně před těmito nákazami je všeobecně doporučováno „10 zlatých pravidel“ dle WHO (Světová zdravotnická organizace):
Výběr zdravotně nezávadných potravin.
Dokonalé provaření potravin.
Konzumace bezprostředně po uvaření.
Uvážlivé uchovávání potravin.
Důkladné ohřívání potravin.
Zabránit zkřížení kontaminaci syrových a uvařených potravin.
Mytí rukou.
Čistota kuchyňského zařízení.
Ochrana před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty.
Používání pitné vody.
2, Onemocnění přenášená členovci
Mezi nejčastější onemocnění vyvolaná vektorem patří Středoevropská klíšťová encefalitida a Lymeská borelióza. Mezi importovaná onemocnění lze zařadit žlutou zimnici, malárii a horečku Dengue.
1, Klíšťová encefalitida
Jedná se o virové onemocnění, které může probíhat pod různým klinickým obrazem od bezpříznakové infekce, přes lehkou formu (chřipkovité onemocnění s horečkou), až po těžký zánět mozku a mozkových plen. Onemocnění často probíhá ve dvou fázích, kdy po první chřipkovité fázi asi po týdnu dojde k silným bolestem hlavy, vysoké teplotě, zvracení a rozvoji příznaků z postižení centrální nervové soustavy.
Zdroj nákazy: rezervoárem jsou volně žijící zvířata, hlodavci, lišky, savci, ptáci, eventuálně hospodářská zvířata pasoucí se v přírodě (ovce, kozy, skot), ale také klíště, které působí zároveň jako přenašeč nákazy a současně může být i rezervoárem.
Prevence: nejúčinnějším preventivním opatřením u Středoevropské klíšťové encefalitidy je očkování.
2, Lymeská borelióza
Jedná se o polysystémové onemocnění, které postihuje převážně kůži, nervovou soustavu, srdce a klouby. Klinické projevy jsou rozmanité podle doby, která uplyne od nákazy. K počátečním příznakům patří kožní změny, tzv. erythema migrans, tj. mapovitá červená skvrna s centrálním výbledem v místě přisátí klíštěte. Později může dojít k postižení centrálního nervového systému (bolesti hlavy, ztuhlost šíje, poruchy hybnosti, obrny, zejména lícního nervu), poškození srdečního svalu (dušnost, příznaky podobné infarktu), ale také poškození kloubů (stěhovavé bolesti kloubů, zánětlivé změny).
Zdroj nákazy: rezervoárem jsou hlodavci, drobní savci, lesní zvěř, ptáci, domácí a hospodářská zvířata a klíště a jeho vývojová stádia.
Prevence: zabránit přisátí klíštěte (repelenty, oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi), případně jeho včasné odstranění a dezinfekce místa přisátí. Klíště odstranit kývavými pohyby do stran pomocí pinzety nebo navlhčenou textilií. Při odstraňování klíšťat ze psů nebo koček používat rukavice nebo pinzetu. Klíště nikdy neodstraňovat holýma rukama. Odstraněné klíště nemačkat, nejlépe zabalit do kousku papíru a na nehořlavém povrchu spálit, nebo spláchnout do WC.
Prevence před odjezdem do exotických zemí:
1, Zajistit s dostatečným časovým předstihem očkování vhodné pro oblast, kam cestujete.Povinnéje v současné době očkování proti:
žluté zimnicipři cestách do některých zemí Afriky a Střední a Jižní Ameriky; seznamy těchto zemí jsou pravidelně aktualizovány WHO, očkování je vyžadováno i při tranzitu z oblasti s výskytem žluté zimnice! Doba ochrany po provedeném očkování proti žluté zimnici a platnost potvrzení o provedeném očkování je prodloužena na celý život očkovaného.
meningokokové meningitis (A,C, Y,W) při cestách do Saudské Arábie.
2, Zkontrolovat platnost očkování proti tetanu.
3, Dodržovat tyto zásady:
konzumovat pouze dostatečně tepelně upravenou stravu, loupané ovoce, vyhýbat se salátům a ostatním rizikovým potravinám;
používat pouze vodu a nápoje v originál balení, bez přidání ledu;
nekoupat se ve sladkých, pomalu tekoucích vodách, rybnících, močálech (nebezpečí parazitů), nechodit bez bot, nelehat si přímo do písku;
vyhýbat se kontaktu s neznámými nebo uhynulými zvířaty.
4, Vybavit se alespoň základní lékárničkou na cestu, do které patří:
Zdravotní problémy
Příklady léků dle možnosti a uvážení.
Vydání léků označených Rp. je vázáno na lékařský předpis.
Léky, které běžně užíváte
Kinetóza (nevolnost v dopravních prostředcích)
Kinedryl, Travel-Gum
Úraz, poranění
polštářkové náplasti (na otlaky z bot je dobrá náplast tzv. druhá kůže), sterilní čtverce a obvaz, pružné obinadlo, dezinfekční prostředek (Septonex, Jodisol apod.), nůžky, na drobná hnisavá poranění Rp. Framykoin mast
Průjem
Endiaron, Imodium, Smecta, Rp. Ercefuryl
Zácpa
Glycerinové čípky, Regulax, Laxygal, Duphalac apod.
Pálení žáhy
Anacid, Rp. Helicid, Rp. Ranisan
Horečka
Paralen, Superpyrin, Modafen, Panadol, Acylpirin apod.
Bolest (hlavy, zubů nebo poranění, ...)
Ibalgin, Paralen, Brufen, Valetol, Ataralgin apod.
Poštípání hmyzem, kopřivka
Fenistil gel
Bolest v krku
Hexoral, Strepsils apod.
Kašel
Mucosolvan, ACC Long apod.
Nespavost
Rp. Stilnox, Rp. Rohypnol apod.
Hemeroidy
Faktu mast, čípky, Aviril H mast apod.
Zánět zevního zvukovodu
Rp. Otobacid, Rp. Garasone
Pohmoždění svalů, kloubů
Lioton gel, Heparoid mast, Voltaren mast, Rp. Ketonal čípek apod.
Alergie – na oslunění („solární ekzém“), na potraviny, bodnutí hmyzem, uštknutí hadem
Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).
Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu.
Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek.
Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli.
Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web.
Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.