Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Home Ostatní zprávy EPI Rady před dovolenou

Rady před dovolenou

10. července 2015 10. července 2015 | Jiří Stárek

Nejčastějším zdravotním problémem v době dovolených jsou průjmová onemocnění. Souvisí to se změnou stravovacích návyků, častou konzumací nedostatečně tepelně upravených pokrmů, grilovaných nebo pečených na otevřeném ohni, nevhodným skladováním potravin při vyšších teplotách.

Mezi nejčastější onemocnění patří kampylobakteriózy a salmonelózy. Vstupní branou nákazy je zažívací trakt. K nákaze dochází nejčastěji konzumací kontaminovaných potravin, kdy pokrmy byly připraveny z primárně kontaminovaných surovin, tj. z masa, mléka, vajec infikovaných zvířat a nebyly dostatečně tepelně zpracovány nebo byly kontaminovány sekundárně člověkem s akutním nebo bezpříznakovým onemocněním. Méně častý je tzv. přenos přímý z člověka na člověka, kdy nemocný člověk (s klinicky zjevnými či bezpříznakovým onemocněním) vylučuje původce nákazy stolicí a nejsou dodržena základní pravidla osobní hygieny. Onemocnění se nejčastěji projevuje bolestmi břicha, průjmy, zvracením a teplotou.
K ochraně před průjmovým onemocněním je důležité dodržovat základní zásady osobní hygieny, tzn. mýt si důkladně ruce po každém použití WC, před každou přípravou jídla a před každým jídlem, omezit konzumaci rizikových potravin (majonézové saláty, měkké uzeniny, paštiky, apod.), dbát na důkladné tepelné zpracování potravin. Zabránit kontaktu mezi syrovými a již uvařenými potravinami, hotové pokrmy uchovávat před servírováním při teplotě nad 60 °C nebo v chladničce při teplotě nižší než 10 °C. Ovoce a zeleninu konzumovat až po důkladném umytí pitnou vodou, k přípravě pokrmů, k pití a k vaření používat pouze pitnou vodu, nepoužívat syrová vejce do již hotových pokrmů nebo do pokrmů připravovaných za studena.
Pokud se průjem projeví, je třeba zajistit dostatečný přísun tekutin, aby nedošlo k dehydrataci organismu, dodržovat dietní opatření. K léčbě lze použít volně prodejné léky např. Endiaron, Smectu, Carbotox. Pokud průjmové obtíže přetrvávají, je nutné vyhledat lékaře.
O dovolených mnohem více času trávíme v přírodě. S tím je spojeno vyšší riziko nákaz přenášených klíšťaty – klíšťový zánět mozku a Lymská borelióza.
Klíšťový zánět mozku je virové onemocnění, které může probíhat pod různým klinickým obrazem, od bezpříznakové nákazy, přes lehkou formu připomínající chřipku až po těžký zánět mozku. Onemocnění často probíhá ve dvou fázích, kdy po první chřipkové fázi asi po týdnu dojde k silným bolestem hlavy, vysoké teplotě, zvracení a rozvoji příznaků z postižení centrální nervové soustavy. Onemocnění není přenosné z člověka na člověka. K přenosu dochází přisátím infikovaného klíštěte, nebo také konzumací tepelně nezpracovaného mléka infikovaných zvířat.
Lymská borelióza jepolysystémové onemocnění, které postihuje kůži, klouby, srdce a nervovou soustavu. Původcem nákazy je bakterie.  Klinické projevy jsou rozmanité podle doby, která uplyne od nákazy. K počátečním příznakům patří kožní změny, tzv. erythema migrans, tj. mapovitá červená skvrna s centrálním výbledem v místě přisátí infikovaného klíštěte. Později může dojít k postižení centrálního nervového systému, poškození srdečního svalu a poškození kloubů. K přenosu dochází přisátím infikovaného klíštěte, onemocnění není přenosné z člověka na člověka.
Nejúčinnější prevencí před onemocněním klíšťovým zánětem mozku je očkování. Očkovat lze po celý rok. Před očkováním je nutné poradit se s ošetřujícím lékařem.
Aby se předešlo přichycení klíštěte, je třeba dodržovat tyto zásady:
·         pro pobyt v přírodě zvolit vhodné oblečení z hladké světlé barvy, zejména kalhoty a pevné boty
·         nekryté části těla a oblečení postříkat repelentním přípravkem
·         pohybovat se po cestách a nevstupovat volně do trávy, bylinné vegetace a křoví
Po návratu domů prohlédnout pečlivě celé tělo, prohlídku opakovat ještě druhý den, protože klíště se může pohybovat po těle delší dobu, než se přichytí.
V případě, že došlo k přichycení klíštěte, je nutné ho ihned odstranit. Místo přisátí dezinfikovat dezinfekčním přípravkem na kůži, pomocí navlhčené textilie nebo pinzetou lehce pohybovat klíštětem ze strany na stranu. Odstraněné klíště nemačkat, nejlépe zabalit do kousku papíru a na nehořlavém povrchu spálit nebo spláchnout na WC. Při odstraňování klíšťat ze psů a koček používat rukavice nebo pinzetu. Klíště nikdy neodstraňovat holýma rukama. 
V místě přisátí klíštěte dojde k zarudnutí pokožky, které přetrvává několik dní, ale nezvětšuje se, nejde tedy o boreliový erytém. V případě, že během 3 týdnů od přisátí klíštěte se zarudnutí zvětšuje, objeví se teplota, únava nebo chřipkové příznaky, je třeba navštívit lékaře.
 
Aktuální předpověď aktivity klíšťat lze najít na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví – www.mzcr.cz, v sekci Veřejné zdraví nebo na stránkách Státního zdravotního ústavu v Praze - www.szu.cz. Předpověď je aktualizována každé pondělí.
Nezapomeňte si na dovolenou vzít léky, které pravidelně užíváte. Mimo nich je vhodné vybavit se alespoň základní lékárničkou na cestu, do které patří: obvazový materiál, nůžky a náplasti, dezinfekce na ošetření drobných poranění, léky na alergii a poštípání hmyzem, léky na průjem, proti bolesti a na snížení teploty.
Nezapomeňte na ochranné prostředky proti slunečnímu UV záření: opalovací krémy, přípravky po opalování, sluneční brýle, čepici nebo jinou pokrývku hlavy.
Rady na cesty do zahraničí si můžete přečíst na našich webových stránkách v článku „Očkování proti infekčním nemocem a další prevence při cestách do zahraničí“.
Přejeme krásnou dovolenou bez zdravotních problémů a šťastný návrat domů.
 
Použité zdroje:
Göpfertová D., Pazdiora P., Dáňová J., 2002: Epidemiologie infekčních nemocí, Karolinum Praha: 221
 
 
Zpracovala: MUDr. Iva Domasová, vedoucí protiepidemického oddělení, územní pracoviště Kutná Hora
Datum zpracování: 08. 06. 2015
Kategorie:
Kategorie
  • Ostatní zprávy EPI

Navigace pro příspěvek

Previous Post Dezinfekce, dezinsekce, deratizace (DDD)
Next Post Jak léčit a co dělat při opakované nákaze dětským roupem?

Date Posts

Květen 2022
Po Út St Čt Pá So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
« Dub    

Tags

test

Recent Posts

Informace k očkování proti Covid-19

9 prosince, 2021

Schválení účetní závěrky za rok 2017

20 dubna, 2021

Archives

  • Květen 2022
  • Duben 2022
  • Březen 2022
  • Únor 2022
  • Leden 2022
  • Prosinec 2021
  • Listopad 2021
  • Říjen 2021
  • Září 2021
  • Srpen 2021
  • Červenec 2021
  • Červen 2021
  • Květen 2021
  • Duben 2021
  • Březen 2021
  • Únor 2021
  • Leden 2021
  • Prosinec 2020
  • Listopad 2020
  • Říjen 2020
  • Září 2020
  • Srpen 2020
  • Červenec 2020
  • Červen 2020
  • Květen 2020
  • Duben 2020
  • Únor 2020
  • Leden 2020
  • Prosinec 2019
  • Listopad 2019
  • Říjen 2019
  • Září 2019
  • Srpen 2019
  • Červenec 2019
  • Červen 2019
  • Květen 2019
  • Duben 2019
  • Březen 2019
  • Únor 2019
  • Leden 2019
  • Prosinec 2018
  • Listopad 2018
  • Říjen 2018
  • Září 2018
  • Srpen 2018
  • Červenec 2018
  • Červen 2018
  • Květen 2018
  • Duben 2018
  • Březen 2018
  • Únor 2018
  • Leden 2018
  • Prosinec 2017
  • Listopad 2017
  • Říjen 2017
  • Září 2017
  • Srpen 2017
  • Červenec 2017
  • Červen 2017
  • Květen 2017
  • Duben 2017
  • Březen 2017
  • Únor 2017
  • Leden 2017
  • Prosinec 2016
  • Listopad 2016
  • Říjen 2016
  • Září 2016
  • Srpen 2016
  • Červenec 2016
  • Červen 2016
  • Únor 2016
  • Leden 2016
  • Listopad 2015
  • Říjen 2015
  • Září 2015
  • Srpen 2015
  • Červenec 2015
  • Červen 2015
  • Květen 2015
  • Duben 2015
  • Březen 2015
  • Únor 2015
  • Leden 2015
  • Říjen 2014
  • Září 2014
  • Srpen 2014
  • Červenec 2014
  • Červen 2014
  • Květen 2014
  • Duben 2014
  • Leden 2014
  • Listopad 2013
  • Září 2013
  • Srpen 2013
  • Červenec 2013
  • Květen 2013
  • Duben 2013
  • Březen 2013
  • Leden 2013
  • Listopad 2012
  • Říjen 2012
  • Září 2012
  • Červenec 2012
  • Červen 2012
  • Květen 2012
  • Březen 2012
  • Listopad 2011
  • Říjen 2011
  • Srpen 2011
  • Květen 2011
  • Duben 2011
  • Březen 2011
  • Únor 2011
  • Říjen 2010
  • Září 2010
  • Červenec 2010
  • Červen 2010
  • Květen 2010
  • Březen 2010
  • Únor 2010
  • Leden 2010
  • Listopad 2009
  • Říjen 2009
  • Září 2009
  • Červen 2009
  • Květen 2009
  • Duben 2009

Newsletter

Zadejte Vaši emailovou adresu pro odběr newsletteru. Potvrzením odběru souhlasíte se zpracováním osobních údajů (e-mail a IP adresa) a přijímáte zásady ochrany osobních údajů zvedených ZDE.

E-mail odeslán. Zkontrolujte složku doručené pošty nebo složku pro Spam pro potvrzení odběru.

Kontakt ústředí

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze

  • Dittrichova 329/17, 120 00 Praha 2
  • Facebook
  • ID datové schránky: hhcai8e
  • e-podatelna@khsstc.cz
  • IČO: 7100 9159

Formuláře ke stažení

Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

Formuláře ke stažení

Rychlé odkazy

  • Krajské hygienické stanice
  • Ministerstva
  • Ostatní
  • Prohlášení o přístupnosti a cookies
Logo podniku podporující zdraví. Webarchiv
Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
Upravit předvolbyPřijmout Vše
Manage consent

Vaše soukromí je pro nás důležité

Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).


Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.

BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ SOUBORY COOKIES
Vždy povoleno
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
COOKIES PRO FUNKCIONALITY
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek. Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
SLEDOVACÍ A VÝKONNOSTNÍ SOUBORY COOKIES
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.
ULOŽIT A PŘIJMOUT